Avtagbare tannproteser

Proteser1. Helprotese
En helprotese erstatter alle tennene i en kjeve. De fremstilles av tanntekniker i plastakrylat etter at tannlegen har tatt avtrykk av pasientens kjeve og gjort diverse andre registreringer av pasientens munn. Protesen holdes på plass i munnen delvis ved hjelp av dens utforming og munnhulens muskler samt ved hjelp av overflatespenningen i spyttet(suger seg fast).

2. Delprotese
Dersom man mangler noen av tennene i en kjeve kan disse erstattes av en delprotese. Fremstillingsprosedyen er den samme som for en helprotese.

a) Synkbar akrylprotese
Delprotesen kan fremstilles i plastakrylat med såkalte trådklammere som går rundt noen av de gjenstående tennene og derigjennom holder protesen på plass.

b) Kromkobolt protese
Delprotesen kan også fremstilles med et støpt metallskjellet i kromkobolt som man lager plastakrylatsadler på hvor man fester de manglende tenner. Denne protesen er også festet til enkelte av de gjenværende tennene med støpte klammer med opplegg som hindrer protesen i å synke som følge av at kjevekammen skrumper og regnes som en mye bedre løsning enn den synkbare. Støpte klammere kan belegges med gull- eller hvitfarget legering.

c) Kombinasjonsprotese
Dersom de manglende tennene er i et område som er estetisk viktig og klammerne ville bli meget skjemmende, kan man kombinere en avtagbar protese med fast protetikk i form av en krone eller en bro hvor man fester delprotesen til kronen eller broen via et patentfeste for å unngå en skjemmende synlig klammer. Patentfestene kan ha forskjellig utforming.

d) Spoondenture
Delprotese i plastakrylat som erstatter en eller få tenner.

e) Valplast
Avtagbar protese i et fleksibelt resinbasert protesemateriale som kan benyttes i alle de tilfeller hvor pasienten må ha en partiell protese. Resinet er biokompatibelt og nylontermoplastisk med unike fysikalske og estetiske egenskaper. Den har også lav vekt. Med en Valplast protese vil pasientens tannkjøttsvev skinne gjennom materialet.